Zid de iubire pentru parinti
  • “Nu am nicio emotie pentru ea!
  • Cum sa n-ai emotii, cu tot ce mi-ai povestit? Am obosit eu ascultandu-te: examene, BAC, pentru A Level, personal-statement-uri, pregatire pentru interviuri”.

 Ce-o fi fost in capul meu cand am spus ca sunt de neatins emotional?! Am raspuns fara sa clipesc:

Pentru ca stiu ca este foarte buna si performanta, orice va face in viata. Chiar daca, prin absurd, nu va ajunge la facultatea dorita. Si mai stiu ca acesta a fost «scenariul de viata» pe care, ca mama, l-am trasat inconstient copilului meu.”

Lucrez cu multi adolescenti in cabinet. Cei din clasele terminale de liceu imi spun aproape la unison ca cea mai mare temere a lor, daca esueaza, este ca ii vor dezamagi pe parinti. Parinti care au investit bani, timp, energie ca sa-si sustina copiii pentru facultate.

(Sunt convinsa ca si copilul meu ar spune la fel. Nu mie. Altora.)

Ii intreb daca parintii sunt cei care le-au spus asta. Evident ca nu. E presupunerea lor. Si teama lor de a nu-i dezamagi. Copiii au resurse nebanuite de a face zid de iubire in jurul parintilor.

“Ce-ar fi daca ti-as spune ca mama sau tatal tau ar fi suparati doar pentru ca, din motive independente de vointa ta, nu ai reusit sa-ti implinesti un vis?! Iar asta nu are nimic de-a face cu a te gasi responsabil pentru acest esec?” Toti se uita la mine confuzi si nedumeriti. Nu s-au gandit la asta.

Minunati parinti, in special cei de adolescenti care se pregatesc sa studieze in alt oras sau in alta tara, departe de casa. Priviti-i in ochi si spuneti-le ca indiferent de rezultatul examenelor, ei nu va vor dezamagi niciodata. Pentru ca nu au cum. Ei nu gresesc cu nimic. Uneori, situatii care nu sunt in controlul lor, ii depasesc. Si nu isi mai ating visul. Exista, insa, vis si dupa un asa-zis esec. E si cale de intoarcere,sunt alte optiuni. Cand ii strangeti in brate, soptiti-le la ureche ca toata viata i-ati iubit vesel si ca asa va fi mereu. Dar ca azi si doar azi sunteti suparati pe situatie.Nu pe ei. Au nevoie sa stie ca orice ar fi, se pot intoarce oricand «acasa». Ca nu trebuie sa rabde departarea doar ca sa dam bine in poza de familie.

Uitam uneori sa spunem lucruri in mod explicit copiilor nostri. In consecinta, ei fac ceea ce ar face oricare dintre noi, adultii, intr-o situatie similara: presupun, subinteleg si isi trag propriile concluzii care vor deveni apoi „principii de viata”.

E vital sa vorbiti clar. Explicit. Dragostea neconditionata nu trebuie subinteleasa. Ea e evidenta si manifestata si exprimata. In orice situatie, in orice moment, mai ales in cele grele. In asa zisele esecuri, dragostea parintilor trebuie sa ramana piatra de temelie. Pe care se reconstruieste. Din nou. Ori de cate ori e nevoie. Pana atinge fericirea.

In incheiere, va invit sa «intrati» intr-un mare scenariu al timpului. Revedeti perioada in care dumneavoastra aveati varsta lor. Cu sufletul de atunci si experienta de acum, alegeti voi pentru ei, astfel incat scenariul sa fie cu happy end! Pentru ei, si implicit pentru voi.

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania