Terapia muzicala

Creierul unui pacient si cel al unui terapeut se pot sincroniza in timpul unei sesiuni de terapie muzicala: o descoperire care va imbunatati viitoarele interactiuni dintre pacienti si terapeuti

O cercetare stiintifica recenta, publicata in revista Frontiers in Psychology, care utilizeaza o procedura denumita hiperscanning prin care se inregistreaza in acelasi timp activitatea in doua creiere va permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine modul in care oamenii interactioneaza.

In timpul sesiunii terapeutice documentate in studiu, in timp ce pacienta discuta despre o boala grava din familia ei pe fundal se derula muzica clasica. Atat pacientul cat si terapeutul au fost conectati la aparatura de electroencefalograma ce continea senzori de captare a semnalelor electrice din creier, iar sesiunea de terapie a fost inregistrata folosind camere video care erau sincronizate cu aparatele de electroencefalograma.

Terapeutii care lucreaza pe un fond muzical incearca sa ajunga la asa-numite  „momente de schimbare”, atunci cand reusesc sa creeze o legatura semnificativa si importanta cu pacientul. La un moment dat in timpul terapiei, activitatea creierului pacientului s-a schimbat brusc: de la sentimente profunde si negative s-a inregistrat un varf pozitiv de la care sentimentele acestuia s-au modificat. Un moment mai tarziu, pe masura ce terapeutul si-a dat seama ca sedinta functioneaza si se creeaza comunicare, imaginile de scanare a creierului sau au afisat rezultate similare cu cele ale pacientei. In interviurile ulterioare sedintei de terapie, amandoi au identificat exact acelasi moment din comunicarea lor verbala in care au simtit simultan ca terapia functioneaza cu adevarat.

Cercetatorii au examinat activitatea in lobul frontal drept si stang ale creierului, unde sunt procesate emotiile negative si, respectiv, pozitive. Analizand datele obtinute prin scanare comparativ cu inregistrarea imaginilor video si transcrierea sesiunii de terapie, s-a demonstrat ca are loc o sincronizare intre cele doua creiere si s-a putut vizualiza  distinct acest „moment de schimbare” din creier.

Muzica, folosita terapeutic, poate imbunatati bunastarea psihica si poate trata multe afectiuni, inclusiv anxietatea, depresia, autismul si dementa. Terapeutii care utilizeaza muzica s-au bazat initial doar pe reactia si aprecierea pacientului pentru a judeca daca terapia prin muzica functioneaza, dar folosind metoda de hiperscanning s-a putut determina exact ce se intampla in creierul pacientului.

Hiperscanningu-ul arata modificarile minuscule, altfel imperceptibile, care au loc in timpul terapiei. Evidentierea punctelor precise in care sedintele de terapie functioneaza cel mai bine ar putea fi deosebit de utila cand se trateaza pacienti pentru care comunicarea verbala este dificila si plina de provocari. Chiar mai important, aceste descoperiri ar putea ajuta la o mai buna intelegere a  multor procese emotionale ce au loc in decursul interactiunilor terapeutice de diferite tipuri.

Lavinia Ionita, colaborator www.dalepsihologiei.ro

Phone: 0740 222 212
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania