Tarife practicate
De cati psihologi e nevoie sa schimbi un bec?
De niciunul. Daca becul nu vrea să se schimbe… De aici pornim discuția. Daca tu, cel din fata mea, iti doresti schimbarea, eu iti spun doar in cat timp o vom realiza. Ma rog…si multe altele. Pentru ca psihologul e doar un asistent, un facilitator.
Motorul principal al schimbarii esti chiar tu.
E o munca de echipa sau de treime in cazul discutiilor premaritale in cuplu. Si inainte de toate, este important sa te armonizezi cu echipa.
Asa ca atunci cand facem cunostinta, dau eu ceaiul.
Daca descoperim ca putem sa punem impreuna osul la treaba, de aici inainte pun pret pe munca mea. Stiu ca valoarea ta ca om e nepretuita, sa nu mai vorbim de valoarea mea ca profesionist. Dar putem incepe de undeva.
Cat costa un psiholog bun? Cum evaluezi calitatea muncii unui psiholog? Care nu monteaza un dulap din bucati, mai degraba remonteaza un suflet facut bucati. Hai sa vedem, eu aduc surubelnita, tu vino cu bucatile.
Durata sedintei este de 60 de minute. Si nu, nu stiu in cate sedinte esti gata, pentru ca nu e o misiune cu timpi de executie, ci mai degraba un demers de descoperire. Si fiecare om ascunde atata bogatie…
Intrebari si Raspunsuri
Cand stiu ca am nevoie de psiholog?
Toti am auzit la un moment dat expresia: Esti cu capul!, folosita in termeni fie amuzanti, fie usor peiorativi. Uneori chiar noi insine ne identificam niste obiceiuri, niste ticuri, niste frici, care ne duc cu gandul la nevoia de a cere ajutor. Sau trecem prin situatii dificile, in care fie ne blocam, fie ne ascundem, fie reactionam disproportionat. Si desi avem prieteni sau membri ai familiei, carora sa le cerem sfatul sau ajutorul, treaba prietenilor si a familiei este sa ne sustina neconditionat. De aceea ne sunt prieteni, nu-i asa? Sa fie cu noi, impotriva celorlalti. Prietenul care iti arata ca ai si tu o parte de vina brusc se transforma in inamic. Deoarece „le coeur a ses raisons, que la raison ne connait pas”, adica inima are niste motivatii pe care ratiune nu le intelege.
Psihologul nu e prietenul tau. Dar nici dusman. Si nici macar un medic care sa te trateze. Este un observator, un antrenor mai degraba, care te invata sa respiri, sa alegi „sportul” care ti se potriveste structurii tale. Un mediator intre tine si tine: intre cine esti tu ca urmare a bagajului tau familial si cine vrei tu sa fii. El nu te face bine, el doar iti da directii. Tu ai liberul arbitru sa alegi.
Ce se intampla in cadrul unei sedinte?
Vorbim. Facem curat prin sertarele sufletului. Mai stergem de praf, mai aruncam. Acceptam. Nu dam vina. Nu creem asteptari de la ceilalti. In filme, terapeutul noteaza si pacientul e intins pe canapea, vorbind. Un cliseu urias.
Mai intai trebuie sa ne castigam increderea unul altuia. Si abia dupa aia ne facem confortabili…
Terapeutul pune intrebari… uneori. De cele mai multe ori asculta. Si desi pare usor distras, de fapt urmareste sub cuvinte, ce emana vorbitorul.
Prin modul în care iti va adresa intrebarile, psihologul te va ajuta sa-ti tragi tu singur concluziile. Te va ajuta sa vezi cum “se leaga” lucrurile. Sa gasesti singur raspunsuri. Psihologul va fi oglinda ta. Vei fi fericit sa vezi unele parti din tine. Va fi uneori si dureros. Nu-i nimic. Le depasim împreună.
De cate sedinte am nevoie sa ma fac bine?
Cine stie? Sunt oameni care gasesc raspunsurile rapid, sunt unii care le cauta desi sunt sub nasul lor si nu le vad. Ce pot sa iti spun cu siguranta este ca exista o perioada la inceput, primele 3-4 sedinte in care o sa crezi ca dai banii degeaba. Este exact perioada aia de blind date, in care ne cunoastem, si nu vezi deloc utilitatea mea. Daca depasim momentul, incepem sa acumulam impreuna.
Si apoi putem vorbi despre raspunsuri. Nu este o stiinta exacta, sa iti promit ca in 10 sedinte esti alt om. Dar iti garantez ca nu mi-ar placea sa stau degeaba cu un om care nu are nevoie de ajutorul meu, cand sunt atatia altii pe care i-as putea ajuta. Pe cuvantul meu de om!
Cum imi aleg psihologul?
Nu exista o reteta. Asa cum ne alegem si partenerii prin incercari, la fel e si cu psihologul. Fiecare sac isi cauta petecul. Ne vom da seama impreuna, din primele intalniri daca ne potrivim. Si asa cum clientul are dreptul sa isi aleaga terapeutul, la fel si acesta din urma poate sa renunte la colaborarea cu un client. Pentru ca aici nu e doar un simplu angajament tehnic. Tine si de armonia dintre noi. O putem numi, energie, vibratie, chimie… o sa stim amandoi daca tragem in aceeasi directie. O sa simtim. Legatura terapeutica este uneori mai importanta decat procesul in sine.
Cat dureaza o sedinta?
60 de minute. Dar sa stii ca nu ma voi ridica brusc sa te anunt ca ti s-a terminat timpul. O sa vina natural. Dar e o durata optima pentru concentrare. Atat a ta, cat si a mea. Daca ne intindem prea mult, incepe sa fie prietenie… si nu e rau, dar nici profesionist nu mai este. Si prieteni ai destui.
Pot sa renunt?
Oricand. Fie ca nu mai simti nevoia sa continuam ca ai gasit deja raspunsurile, fie ca eu cred ca ti-au crescut noile aripi, chiar daca tu eziti.
Sau daca nu mai gasesti timp. Sau poate banii pot fi o problema. Doar ca in ultimele 2 situatii, revenirea o sa insemne ca o iei de la zero. Nu neaparat cu mine, cu oricine altcineva. Rearmonizarea va insemna alt timp, alte costuri. E ca taxa de rebransare, ca sa fac o paralela dulce-amaruie.
Deși, teoretic, o poti face oricand, n as vrea sa renunti. La cum sunt construita, o sa vezi, nu ma dau batuta cu una cu doua. Deci, nici pe tine nu te las.