Singur printre prieteni

“Numai oamenii singuratici cunosc adevăratele valori ale prieteniei. Pentru ceilalți există familiile; pentru un singuratic sau un exilat prietenii reprezintă totul.” – Willa Chater

Singurătatea este un sentiment pe care îl întâlnim uneori sau deseori în trecerea noastră prin această viață. În funcție de caracterul fiecăruia, de mediul înconjurător, de circumstanțe, singurătatea lasă sau nu urme în sufletul fiecăruia. De ce ne simțim însă însingurați atunci când avem o grămadă de prieteni? La această întrebare putem răspunde doar uitându-ne în jurul nostru. Ne-am lasat asaltați și invadați în viața de zi cu zi de tehnologie. Am permis device-urilor să înlocuiască relaționarea interumană. Nu mai vorbim la telefon, ci scriem mesaje pe whatsapp. Nu mai scriem scrisori personalizate, nu ne mai punem gândurile pe hârtie, ci scriem mail-uri. Gânduri reci, seci, puse într-o casuță de e-mail.

Nu ne mai adresăm celor din jurul nostru folosind vorbe, tonuri, mimică. Comunicăm tot mai mult virtual și, prin consecință, ni se răspunde tot virtual.

Ce înseamnă toate acestea de fapt? Că ne-am transferat, trăirile, gândurile și reacțiile într-un univers paralel, impersonal, rece și lipsit de sentimente, care nu ne răspunde niciodată așa cum ne-ar răspune o persoană căreia ne-am adresa în mod direct. Ne însingurăm așadar, fără intenție și uneori fără conștientizare și ne abandonăm unor obișnuințe care ni se insinuează în viață, fără măcar să le fi permis s-o facă.

Chiar noi lăsăm singuratății ușa deschisă, chiar dacă nu suntem neapărat oameni singuratici. Și putem să ne trezim gândindu-ne că au trecut zile, luni poate, în care nu ne-am auzit cu prieteni dragi, cu oamenii la care apelăm când ne este greu și când avem nevoie de sprijin. Felul în care alegem să ne trăim viața, deciziile pe care le luăm și care nu țin, de cele mai multe ori, cont de propriile dorințe, ne pot conduce în proximitatea singurătății.

Deseori, oamenii se simt singuri datorită circumstanțelor personale. Devine grav atunci când singurătatea este un sentiment profund care vine din interior și care nu dispare, indiferent de schimbările din situația socială sau de numărul de prieteni pe care îl au. Acest tip de singurătate vine din lipsa de încredere în propria persoană, de lipsa de apreciere față de sine sau din lipsa de confirmare a aprecierii celor din jur. O astfel de însingurare își are originile în copilărie și, în timp, poate duce la izolarea individului în fața relațiilor cu cei din jur, motivul principal fiind acela de a nu fi rănit/rănită.

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania