Poveşti din terapie 2

Astăzi aflăm povestea Irinei. Irina a păşit în cabinet chiar înainte de începutul pandemiei. A aplelat la terapie pentru că se afla într-un impas. Viaţa ei, dintr-o dată, nu mai era la fel.

Avea multe întrebări şi căuta soluţii. Avea nevoie de sfaturi şi răspunsuri. În terapie, nu oferim soluţii miraculoase. Terapia este un proces îndelungat care poate dura zile, luni sau chiar ani. În terapie căutăm să ajungem la problemele de fond care au adus clienţii în situaţiile actuale. Pas cu pas ajungem la adevăratele probleme. Îmi place să spun că în terapie ne ‘’decojim’’ ca o ceapă. Dăm jos fiecare strat pentru a putea să ne vedem cu adevărat. Rolul terapeutului este acela de a ghida şi ajuta clientul în această descoperire de sine.

Ce se întâmplase cu Irina de ajunsese în această stare vă întrebaţi? Irina aflase de o presupusă relaţie extraconjugală a soţului. Impactul emotional se putea citi pe chipul ei atunci când îmi povestea despre posibila aventură a jumătăţii sale.

Irina şi-a găsit curajul de a-l confrunta şi l-a întrebat pe soţul ei dacă are o aventură. Bărbatul a răspuns afirmativ. Avusese o aventură cu o altă femeie. Acesta şi-a asumat responsabilitatea faptelor sale şi a fost deschis către terapie de cuplu.

Încă de la prima şedinţă de terapie de cuplu pe care am avut-o cu ei, am observat dorinţa lor de a afla ce s-a întâmplat cu adevărat şi de a trece peste această încercare.

Bărbatul a recunoscut că nu ştie exact ce l-a împins în braţele acelei femei, că nu a fost o chestiune premeditată. A spus că îşi iubeşte soţia mai mult decât orice pe lumea aceasta şi că vrea să facă lucrurile să meargă din nou.

În timp, pe parcursul şedinţelor de terapie, au realizat că aventura fusese rezultatul unei situaţii mult mai complexe şi care avea la bază disfuncţiile deja existe în cuplu.

Irina a reuşit să înţeleagă că nu doar soţul ei procedase greşit. A realizat că şi o parte din comportamentul ei a condus la această situaţie. Puţin câte puţin, şi-a dat seama că într-un cuplu, este întotdeuna vorba despre 2 persoane.

Reuşind să ajungă la un numitor comun şi să treacă peste ego-urile rănite, cei doi au dat dovadă de inteligenţă emoţională, deschidere şi multă bunăvoinţă.

Infidelitatea în cuplu poate zdruncina un cuplu şi îl poate destrăma definitiv. Sau îl poate suda mai bine. Doar acolo unde există înţelegere reciprocă, respect şi dorinţa de a face lucurile să funcţioneze.

Acum câteva luni am primit poze de la cununia religioasă. Irinia şi Mihai erau căsătoriţi la starea civilă, nu şi la biserică. Pentru Irina, acest lucru era foarte important într-o conexiune pură şi autentică.

Am simţit o împlinire sufletească când am privit pozele. Păreau fericiţi. Erau fericiţi. Însă, aşa cum eu stiu, ştiu şi ei că, aceasta este doar un pas către vindecarea completă. Deşi o nuntă ca în poveşti poate păre împlinirea supremă, rămân încă multe lucruri de făcut pentru ca lucrurile să revină la normal.

Irina şi Mihai sunt nume fictive pentru a proteja identitatea clienţilor.

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania