Muzica heavy metal

Muzica heavy metal are poate o reputatie proasta, dar uimitor are si beneficii pentru sanatatea mentala                                               

Datorita sunetului extrem de puternic si a versurilor agresive, muzica heavy metal este adesea controversata, fiind uneori considerata blasfemiatoare si ofensatoare prin continutul liric, alteori partial responsabila, moral si indirect, in unele cazuri de impuscaturi in masa in scolile din Statele Unite ale Americii, in special, si alteori chiar blamata in diferite cazuri de sinucidere.

Exista multe motive pentru care oamenii se aliniaza diferitelor genuri de muzica, fie simt un sentiment de apartenenta la un anumit grup sau idee, fie le place sunetul si se identifica cu temele lirice sau doresc sa arate si sa actioneze intr-un anumit mod. Dragostea fata de muzica heavy metal este probabil pentru adolescentii introvertiti modalitatea de a se simti diferit fata de majoritatea colegilor din scoli si licee, carora le place muzica usoara, disco sau de alte genuri.

Pentru persoanele care nu sunt ei insisi fani ai heavy metal-ului, aceasta muzica pare insa sa aiba un impact negativ asupra starii de bine. Un studiu recent arata ca cei care nu sunt fani ai muzicii heavy metal dupa ce asculta acest tip de muzica simt o anxietate mai mare. Daca asculta alta muzica sau se relaxeaza in liniste ei inregistreaza o scadere a nivelului anxietatii. Interesant de mentionat insa ca ritmul cardiac si respiratia au scazut in cazul ascultarii oricarui gen de muzica. Analizand mai mult diferentele dintre fanii si non-fanii heavy metal este de remarcat ca fanii tind sa fie mai deschisi la experiente noi, care se manifesta in preferinta pentru muzica intensa, complexa si neconventionala, si, de asemenea, au  o atitudine negativa fata de autoritatea institutionala. Unii au, insa, niveluri mai scazute de stima de sine si sunt in cautarea unui sentiment de unicitate si de respingerea a tiparelor. S-ar putea concluziona ca astfel de reactii si alte comportamente negative sunt consecinta a ascultarii muzicii heavy metal, desi multe studii sugereaza ca ascultarea acestei muzici este cathartica. Adolescentii tarzii care sunt fani heavy metal tind totusi sa aiba niveluri mai ridicate de depresie si anxietate, dar nu se stie daca aceasta muzica atrage oamenii deprimati sau anxiosi, sau ea este cea care ii provoaca.

In ciuda continutului liric adesea violent al unor melodii heavy metal, fanii nu devin sensibilizati la violenta, ceea ce pune la indoiala presupusele efecte negative ale expunerii pe termen lung la un astfel de gen de muzica. Pe termen lung,  ei sunt chiar mai fericiti in tinerete si mai bine adaptati vietii la varsta matura.

Pentru fanii care se afla intr-o stare de furie sau angoasa iar apoi asculta muzica heavy metal, nivelul de furie nu creste, ci dimpotriva, emotiile pozitive sunt cele care sporesc, si implicit se poate afirma ca ascultarea muzicii heavy metal reprezinta un mod sanatos si functional de procesare a furiei.

Muzica heavy metal promoveaza gandirea stiintifica, dar nu doar ascultand-o. Educatorii si profesorii pot incuraja procesele de gandire rationala si de interpretare, prezentand si comentand afirmatiile din cadrul versurilor care incita sau sugereaza violenta. Examinand chiar acuzatiile de violenta si de crestere a infractiunilor de care muzica heavy metal este considerata responsabila, studentii si tinerii in general pot explora prejudecati, neconcordante logice si alte aspecte de proiectare si reprezentare a sentimentelor si actiunilor, dezvoltandu-si gandirea critica.

Deci, voi, oameni frumosi, indiferent daca mergeti pe autostrada spre iad sau pe scara spre cer, asa cum spun versurile unor bine cunoscute melodii rock, mergeti pe drumul vostru. Muzica heavy metal te poate face sa simti ca nimic altceva nu mai conteaza. Este atat de usor sa strigati cu voce tare: mergi, continua, patrunde in profunzime!

Lavinia Ionita, colaborator www.dalepsihologiei.ro

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania