Luarea deciziilor

De cele mai multe ori stim ce ne dorim, insa nu stim cum sa obtinem asta. Si astfel, descoperim ca ne aflam in situatia  de a face o alegere, de a alege intre o varianta sau alta, iar ceea ce ne sporeste anxietatea este constatarea ca ambele variante din care trebuie sa alegem nu sunt chiar cele mai fericite.

Este, de multe ori, extrem de  complicat sa luam decizii, insa, pe de alta parte, o viata marcata de indecizie poate fi dureroasa. Viata presupune inevitabil schimbari legate de interese personale, de munca sau profesie, de relatii de prietenie ori de dragoste. Viata, prin natura ei, este ambigua! Nu exista nicio certitudine ca deciziile luate sunt cele bune intrucat unele procese de luare a deciziilor sunt eficiente in anumite situatii, dar in altele nu.

De multe ori, informatiile pe baza carora luam deciziile sunt insuficiente, insa consecintele deciziilor noastre determina calitatea vietii. Orice decizie importanta aduce avantaje, dar si, in mod inevitabil, dezavantaje.  Orice schimbare, in mod clar pozitiva, presupune si, cel putin, o consecinta negativa.

“…pentru orice lucru de valoare va trebui platit un pret, iar intelepciunea consta in a-ti da seama ca pretul platit este justificat de rezultat”(George W. Burns).

Prin urmare, atunci cand luam decizii, indoiala este normala, iar sentimentul de nesiguranta este inevitabil. Pe de alta parte, atunci cand reflectam prea mult, in special la aspectele negative ale unei schimbari, fie amanam luarea unei decizii, fie vom lua o decizie neinspirata si vom ramane astfel ancorati in indecizie, care poate deveni un proces neplacut, frustrant chiar.

Capacitatea cuiva de lua o decizie dificila si de a o pune in practica este determinata de o perspectiva motivanta care sa justifice indurarea unei eventuale suferinte necesara pentru a ajunge acolo unde doreste, de capacitatea de a face fata sentimentelor contradictorii inevitabile, pozitive ori negative, si, nu in ultimul rand, de sentimentul ca evolueaza, ca face progrese. Procesul poate fi dificil, indelungat in timp, insa, prin luarea unor decizii inteligente, beneficiile vor cantari mai mult decat pretul platit.

„Deciziile pe care le iei sub imperiul fricii, vinovăţiei, ruşinii, geloziei, invidiei, furiei, nu sunt decizii bune pentru tine. Sunt decizii pe care le iei impulsionat de emoţii negative şi în cel mai bun caz te vor îndepărta de ceva, însă nu te vor aduce mai aproape de visurile tale. Ai mari şanse să mergi exact în direcţia opusă. Deciziile bune sunt cele pe care le iei având o motivaţie pozitivă: împlinirea, iubirea, pasiunea, fericirea, satisfacţia sau atingerea unui vis.”  (Ursula Yvonne Sandner)

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania