Despre alegeri

Despre alegerile  copilului tau

Esti un parinte modern, educat, care se straduieste sa isi ghideze copilul in viata respectandu-i integritatea emotionala, autonomia decizionala si inclinatiile naturale ale acestuia. Crezi despre tine ca faci toate astea. Mai mult, uitandu-te in jurul tau, iti confirmi ca faci bine ce faci. Teoretic.

Practic, micile intruziuni apar inca de la varste mici. De la corectiile facute in modul in care coloreaza copilul (ai grija sa nu iesi din contur!), la culorile pe care le alege intr-un desen infantil (cine a mai vazut cal portocaliu?!), incepi sa ii sapi, neintentionat, libertatea de a lege si sa ii contesti optiunile.

Copilul are nevoie de validare.Pana la o anumita varsta. Insa are nevoie sa ii respecti optiunile. Sa-i dai posibilitatea sa faca alegeri. Oricat de sec si de procedural suna formularea, este exact ceea ce este scris in fisa postului parintelui. Este scris cu litere mici sub linie, ca la contractele incheiate cu banca.

Ei bine tu, parinte, trebuie sa te lupti cu tine. Sa te temperezi, inca de la inceputul vietii decizionale a copilului, pentru ca, mai tarziu, alegerile (pre)adolescentine vor provoca adevarate drame in familie. Drame pe care nu le intelegi nici tu, nici copilul tau. Si pe care, neintelegandu-le, nu le poti solutiona.

Asa ca incepe din vreme. Tempereaza-ti interventiile.  Treaba ta este sa ii arati ce e permis si ce nu e permis in normele de convietuire sociala. Si sa ii transmiti informatiile corecte despre traiul in colectivitate. Daca ai facut toate acestea, mai departe e treaba lui, a copilului sa isi foloseasca liberul arbitru. Sa aleaga ce e bine pentru el. Si discernamantul… ca sa isi asume consecintele.

De cate ori ai spus: Ti-am zis eu… Si de cate ori ti-a fost spusa in copilarie si adolescenta si uneori si la maturitate) aceeasta replica de catre parintii tai. Ti-am zis eu este echivalentul lui Quod erad demonstradum. Este replica cu care se incheie multe discutii intre parinte si copil. Si incheierea abrupta contribuie la indepartare.

Si ce daca i-ai zis? Tu de cate ori ai ascultat sfaturile parintesti? Cucuiul facut pe cont propriu este cea mai valoroasa lectie. Lasa-l si pe el sa le faca. Alegerile, cucuiele… E invatatura lui.

Respecta-i granitele. A fi prea intruziv este dovada nesigurantei educatiei pe care i-ai oferit-o. Esti ca un instructor de zbor. Daca ai transmis ce trebuie, da-i parasuta si stie ce are de facut. Daca nu esti sigur de ceea ce ai transmis… o sa faceti mereu zboruri tandem.

SI daca alegerile lui nu te multumesc, este doar problema ta de rezolvat. Copilul tau alege pentru el. Asa ca acum, la incheiere, gandeste-te un pic daca i-ai pune parasuta in spate sa zboare. Mai ai timp sa schimbi lucrurie. Dar schimbarea incepe mai intai de la tine.

Si daca ai nevoie de ajutor, putem fi si noi o parte din procesul schimbarii.

Si vom continua despre cum ne scriem propria poveste de viata…

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania