Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home4/r40667bigp/public_html/www.dalepsihologiei.ro/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1306

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home4/r40667bigp/public_html/www.dalepsihologiei.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: preg_replace(): Compilation failed: escape sequence is invalid in character class at offset 4 in /home4/r40667bigp/public_html/www.dalepsihologiei.ro/wp-content/plugins/booked/includes/general-functions.php on line 19
Depresia la copii - Gabriela Filimon Enea - Psiholog bun
Depresia la copii

Depresia la copii

Putini experti au crezut ca si copiii mici pot sa sufere de depresie sau anxietate pana in anii 1980, dar din anii 1990 a devenit clar ca acestea pot aparea la copiii incepand cu varsta de 3 ani. Pentru multi copii, depresia apare in moduri aparent fara legatura si se manifesta prin agresivitate, dificultate de a manca sau hiperactivitate. Drept urmare, aceste asa-numite „tulburari de internalizare” au fost cele ce s-au putut diagnostica inca din primii ani de viata.

Desi statisticile variaza foarte mult, se estimeaza ca aproximativ 10 pana la 20% dintre copiii de varsta prescolara sufera de o tulburare de anxietate si aproximativ 2% de depresie, unii chiar exprimand sentimente de suicid. Cu toate acestea, cifrele reale sunt probabil mai mari. Deoarece copiii cu varsta sub 8 ani nu pot sa-si exprime propriile sentimente, clinicienii trebuie sa se bazeze pe relatarile persoanelor care au grija de copii. Copiii cu anxietate sau depresie sunt adesea atat de linistiti incat parintii si profesorii trec cu vederea dificultatile lor.

Pentru a se confirma cand copii sufera de depresie sau anxietate, cercetatorii au conceput un test simplu care a oferit date surprinzatoare. Scopul testului a fost de a-i speria pe copii: adultii au ghidat copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, unul cate unul, intr-o camera slab luminata, in care era o movila misterioasa acoperita. Pentru a crea un sentiment de anticipare, adultii le-au spus: „Am ceva aici sa va arat” sau „Sa fim linistiti, sa nu se trezeasca”. Apoi au descoperit movila si a aparut un sarpe din plastic. De-a lungul perioadei de testare de 90 de secunde, fiecare copil a purtat un mic senzor de miscare fixat pe centura. Acesti senzori au masurat miscarile copilului cand acestia s-au invartit sau s-au rasucit. Cercetatorii au dorit sa vada daca miscarile in timpul unei situatii infricosatoare difera la copiii diagnosticati cu depresie sau anxietate fata de copiii fara astfel de diagnostic. Ipoteza s-a confirmat: copiii diagnosticati anterior s-au indepartat mult mai pronuntat de amenintarea perceputa decat cei sanatosi. Testul este simplu si foarte ieftin, si are un potential ridicat de aplicabilitate in diagnosticarea afectiunilor psihice la copii.

In 2014 s-a demonstrat ca este mult mai probabil ca acesti copii cu semne depresive la varsta de 3 ani sa fie deprimati trei ani mai tarziu. Cercetarile conexe asupra copiilor mai mari au aratat o continuitate similara.

Copiii mici cu probleme de sanatate mentala pot fi, de asemenea, predispusi la mai multe probleme de sanatate fizica in adolescenta. Copiii mai mari de 5 ani cu tulburari de internalizare sunt cu aproximativ cu 30% mai susceptibili sa aiba probleme de sanatate fizica, fi somn prost, dureri de cap si dureri de stomac la o varsta de peste 12 ani, in functie de sex si temperament. Cei cu tulburari de internalizare puternice in primii ani de viata au, de asemenea, aproximativ 30% mai multe sanse sa manance fara control in adolescenta. Sanatatea mentala intre 3 si 5 ani are un impact foarte mare asupra sanatatii fizice de mai tarziu in viata.

Lavinia Ionita, colaborator www.dalepsihologiei.ro

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania