Cum să prinzi încredere în tine?

Încrederea în sine e ca mersul pe sârmă. Până ne găsim echilibrul perfect durează. Uneori privim în stânga, ne dezechilibrăm şi cădem. Alteori bate un vânt puternic şi ne dă jos de pe sârmă. Uneori cădem atât de tare încât simţim că nu vrem să ne mai urcăm niciodată pe acea sârmă. Dar există şi momente în care privim relaxaţi înainte şi mersul parcă vine de la sine.

Ce vreau să spun este că încrederea în sine este un exerciţiu care se poate deprinde. Este nevoie de  practică şi multă perseverenţă.

Unii dintre noi nu am avut o copilărie în care ne-am putut cultiva încrederea în sine. Poate am avut părinţi prea protectivi sau absenţi total, care nu au reuşit să ne insufle acestă abilitate. Însă, ca adulţi, avem responsabilitatea faţă de noi de remedia acest lucru.

Voi împărtăşi cu tine câteva metode prin care îţi poţi creşte încrederea în tine:

  • Fă o listă în care să treci nevoile tale elementare. Apoi gândeşte-te ce acţiuni concrete poţi face pentru a-ţi îndeplini aceste nevoi.
  • Întoarce privirea către tine. Catre copilul interior. Priveşte în trecut, ascultă copilul care erai. Ce îţi spune, cum se simte? Alină-i durerea, vorbeşte-i întelegător şi încearcă să îl înţelegi.
  • Urmează un set de activităţi de îngrijire personală. De la practicarea unui sport, o lectură în tihnă sau deconectarea de la reţelele sociale pentru o perioadă de timp. Fă ce simţi că ai nevoie, o activitate care îţi face plăcere şi pe care nu ai mai făcut-o demult.

Şi lista poate continua. Pentru a trece peste trecut, poţi scrie câteva rânduri adresate copilului care ai fost cândva. Pentru a progresa în viitor, poţi face exerciţii de vizualizare a versiunii tale ideale. Soluţii există, trebuie doar să ai deschidere.

Nu uita că tu eşti stăpân pe viaţa şi pe deciziile tale. Şi vei reuşi!

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania