Beneficiile copacilor

Copacii, nu spatiile verzi deschise, prezinta avantaje deosebite pentru sanatatea noastra mentala

Oamenii care locuiesc in zone urbane cu multi copaci in imprejurimi au un risc mai mic de a dezvolta o stare de anxietate sau stres si, in ansamblu, au o sanatate mai buna. In cartierele pe ale caror suprafata se afla un procent de 30% de copaci sau mai mult, adultii prezinta cu 31% mai putine conditii de dezvoltare a unei afectiuni psihologice si cu 33% mai putine conditii de a afirma ca starea lor generala de sanatate este „nesatisfacatoare” sau „necorespunzatoare ” dupa o perioada de peste sase ani.

Spatiile urbane verzi sub forma de campuri deschise cu iarba nu prezinta aceleasi avantaje ca zonele cu copacii. Diferite studii au indicat ca spatiul verde este benefic pentru sanatatea mintala, dar o noua cercetare a analizat in mod specific care tip de spatiu verde este mai important. Studiul a urmarit schimbarile de sanatate a aproximativ 46.000 de persoane in varsta peste 45 de ani care traiesc in in diferite zone ale Australiei. Analizele statistice au avut in vedere si alte explicatii posibile, inclusiv diferentele de varsta, sex, venit, educatie, statut profesional si marital.

Locuitorii cartierelor cu o pondere mai mare de copaci au o sanatate mentala si generala mai buna, dar nu exista aceeasi corelatie atunci cand tipul de spatiu verde era deschis, in cazul zonelor cu iarba. Un beneficiu evident este faptul ca copacii ofera umbra si reduc temperaturile orasului in zilele toride. Alte beneficii sunt mai subtile. Copacii cu coroane si multe frunze verzi ofera o stare de calm senzorial in zonele urbane care sunt dominate de suprafete dure, unghiuri drepte, sticla si beton si multe materiale de reclama care sunt intruzive si capteaza atentia involuntar. Culorile vii, formele si texturile naturale, aromele proaspete si fosnetul frunzelor atrag o stare de relaxare si indeparteaza gandurile suparatoare si grijile.

Plimbarile prin spatiul verde reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc acuitatea mentala, stimuleaza memoria si reduc sentimentele de anxietate. Umbra coroanelor copacilor ofera, de asemenea, spatii in care oamenii pot beneficia de interactiuni cu alti oameni sau cu animale: observarea pasarilor si plimbatul cainilor, care toate pot fi benefice pentru sanatatea mentala.

Lavinia Ionita, colaborator www.dalepsihologiei.ro

Phone: 0740 222 212
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania