De ce nu ma aude copilul meu?

Foarte multi parinti se declara, la propriu, depasiti în cea mai grea, dar nobila“meserie”, aceea de parinte.

Desi pare usor,  în realitate fisa postului de parinte contine sarcini dificile în cresterea unuia sau mai multor copii, în conditiile în care, în societatea actuala, contemporana, sunt tot felul de moduri de ajunge la inima copilului, care mai de care mai provocatoare, dar si costisitoare.

Psihologul american dr. James Dobson spune despre copii ca acestia se pot naste fie cu o “fire placuta, docila si este o placere sa-i cresti”, fie “înca de la iesirea din pantecele matern încep sa sfideze. Îsi fac intrarea în lume cu un trabuc în mana si striga indignati ca temperatura din sala de nastere nu este adecvata, ca personalul medical este incompetent si ca doctorii nu-si cunosc meseria. Cu mult timp înainte de a se naste, mamele copiilor îndaratnici simt ca ceva este diferit în pantecele lor, pentru ca fatul a încercat sa-si sape initialele în pereti”.

De aceea, “pentru a-ti educa bine copiii, ai nevoie de întelepciunea lui Solomon si de determinarea pe care o are un campion olimpic…Parintii exagerat de încrezatori în capacitatile lor, mai ales cei care au devenit parinti pentru prima oara, îmi amintesc de un barbat care urmarea pentru prima data o partida de golf. El gandea: Este destul de simplu. Nu trebuie decat sa lovesti mica minge alba în directia steagului. Merge, apoi, pe terenul de golf, ia crosa si trimite “mica minge alba” la multi metri departare de steag. Poate, îsi zice el, ar trebui sa o lovesc mai tare. Asa face un jucator profesionist de golf. Dar cu cat o loveste mai tare, cu atat o trimite mai departe de tinta. La fel se întampla si în cazul cresterii copiilor. În cazul parintilor care sunt binecuvantati cu copii îndaratnici exista capcane si obstacole pretutindeni. Acesti parinti au nevoie de un “plan al jocului” pentru a înfrunta provocarile inevitabile din casa. Fara un astfel de plan, parintii vor încerca fara succes diverse metode gresite” (dr. James Dobson).

Asadar, dragi parinti, în cresterea copiilor va dorim întelepciune si nervi tari pentru ca si rezultatele si satisfactiile vor fi pe masura. Si construiti un “plan al jocului”!

Phone: 0739-000-550
Str. Muzeul Zambaccian nr.33, et.2
Bucuresti, Sector 1, Romania